Wat is kleiduivenschieten en waar kun je het doen? (2023)

Kleiduivenschieten is een enorm leuke en heel originele activiteit waar zowel mannen als vrouwen veel plezier aan zullen beleven. Je bent sportief bezig, vrijwel altijd in de buitenlucht en kunt je bovendien op een unieke manier meten met je vrienden, collega’s of familieleden. Het is daardoor ook bij uitstek geschikt voor een vrijgezellenfeest of een personeelsuitje. In dit artikel leggen we je uit wat kleiduivenschieten is en vertellen we je de leukste locaties in Nederland waar je het kunt doen.

Kleiduivenschieten: wat is het?

Kleiduivenschieten (ook wel kleiduifschieten genoemd) is een olympische sport, waarbij je met een jachtgeweer probeert om zoveel mogelijk schijfjes van klei uit de lucht te schieten. Van oorsprong werd het door de adel gebruikt om te oefenen buiten het jachtseizoen. Dit groeide al in het begin van de negentiende eeuw tot een sportieve aangelegenheid, waarbij de meest bekwame schutters het tegen elkaar opnamen in regionale wedstrijden.

Toen de sport nog in de kinderschoenen stond werd er nog op echte duiven geschoten. Dit bleek echter (niet geheel verrassend) een nadelig effect te hebben op de duivenpopulatie. Er werd daarom na verloop van tijd een kunstmatig alternatief ontwikkeld. Zo ontstonden de kleiduiven, die tegenwoordig vrijwel altijd bestaan uit een mengsel van zand en geperste klei.

Hoe werkt kleiduivenschieten in de praktijk?

In het hedendaagse kleiduivenschieten wordt onderscheid gemaakt tussen drie soorten: skeet, trap en het jachtparcours:

  • Bij Skeet worden de duiven gelanceerd vanuit twee torens, links en rechts van de schutter. Skeet maakte in 1912 onderdeel uit van de Olympische Spelen, nadat schieten op echte duiven bij de Olympische Spelen in Parijs van 1900 geen succes was gebleken.
  • In de Trap variant is er een enkel vast punt waar de duiven uit te voorschijn komen, maar dan wel in onvoorspelbare richtingen.
  • Bij een Jachtparcours tenslotte vliegen de kleiduiven allerlei verschillende trajecten.

Op de posities waar de kleiduiven te voorschijn komen staat een mechanisch werpapparaat dat in staat is de kleiduiven met een hoge snelheid te lanceren. De schutter is uitgerust met een jachtgeweer met hagelpatronen die bestaan uit ongeveer 300 kleine korrels hagel. Zodra er een kleiduif wordt gelanceerd is het natuurlijk de bedoeling deze tijdens de vlucht kapot te schieten. Daar is een vaste hand voor nodig, evenals een goede concentratie en een scherpe blik.

Waar kun je kleiduifschieten?

Kleiduivenschieten is een internationaal heel populaire activiteit en ook in Nederland vind je een aantal verenigingen waar je altijd terecht kunt voor een proefles. Maar wat nu als je graag in groepsverband met deze leuke sport wilt kennismaken, en het liefst met elkaar op ontspannen manier de strijd wilt aangaan? Dan kun je op verschillende leuke locaties terecht, waarvan we de leukste hier voor je overzichtelijk op een rijtje hebben gezet.

Westernboerderij De Baerle

Locatie: Didam, Gelderland

Kleiduivenschieten op Westernboerderij De Baerle in Didam is een leuk uitje waar je onder deskundige begeleiding jouw schuttersoog kunt demonstreren. De baan is zeer professioneel opgezet met werpmachines die de duiven kunnen lanceren met snelheden tot wel 110 km/u en over een afstand van meer dan 80 meter. De kleiduiven worden in verschillende richtingen geschoten, die soms zeer onvoorspelbaar zullen zijn. Dat betekent dat je hier zowel als beginnende als gevorderde schutter veel plezier zult hebben.

Het 4 uur durende arrangement is inclusief veiligheidsbril, gehoorbescherming een instructeur. Je tijd op de schietbaan kan naar keuze worden aangevuld met andere leuke activiteiten. Zoals rijden op een quad, boogschieten, buksschieten of een van de vele andere leuke indoor en outdoor activiteiten die je op Westerboerderij De Baerle kunt ondernemen.

Kleiduifschieten Dorhout Mees

Locatie: Biddinghuizen, Flevoland

Kleiduivenschieten bij Dorhout Mees in Biddinghuizen vindt plaats onder begeleiding van gediplomeerde instructeurs. De schietbaan is voorzien van de mogelijkheid om de kleiduiven vanuit meerdere richtingen en in een onvoorspelbaar patroon af te vuren, waardoor je reflexen als nooit tevoren op de proef worden gesteld. Er is daarbij rekening gehouden met de weersomstandigheden, want bij regen kun je overdekt staan en je dus nog steeds perfect op het schieten concentreren.

Je kunt meerdere arrangementen boeken, waarbij de prijs voornamelijk bepaald wordt door het aantal schoten dat je tot je beschikking krijgt. Alles wat je nodig hebt om te mogen schieten is bij die arrangementsprijs inbegrepen, zoals de gehoorbescherming, professionele instructeur en veiligheidsbril. Je kunt het uitje naar keuze uitbreiden met diverse andere activiteiten, zoals boogschieten en schieten met een windbuks, maar bijvoorbeeld ook het rijden op een quad en abseilen.

Schietbaan Eric Swinkels

Locatie: Boekel, Noord-Brabant

Kleiduivenschieten op Schietbaan Eric Swinkels is altijd een geweldige ervaring en kan in samenwerking met de ernaast gelegen Brabantse Hoeve worden gecombineerd tot geheel verzorgde arrangementen, waarbij ook de innerlijke mens niet wordt vergeten. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor de ontbijtclinic, waarbij je naast het kleiduivenschieten ook zult genieten van een heerlijk ontbijt. Een uitgebreide uitleg over de schietsport is bij elk arrangement inbegrepen bij de prijs. De beste schutter van de groep krijgt bovendien een leuke attentie.

Als je het kleiduivenschieten graag met andere activiteiten wilt combineren kun je in de directe omgeving van Schietbaan Eric Swinkels ook paintballen bij Paintball Games. Hier ligt volgens kenners een van de mooiste paintballvelden van Nederland.

Kleiduivenschietbaan Het Goor

Locatie: Aalten, Gelderland

Kleiduivenschietbaan Het Goor in het Gelderse Aalten noemt zichzelf de mooiste kleiduivenschietbaan van Nederland en zou daar best eens gelijk in kunnen hebben. De baan bevindt zich namelijk midden tussen het groen van de Achterhoek in natuurgebied Het Goor. De grote baan is voorzien van een begroeide geluidswal en een groot aantal verschillende werpmachines die de kleiduiven op gevarieerde wijze kunnen lanceren. Er kan onder alle weersomstandigheden worden geschoten, waarbij wel aan wordt geraden je goed op het weer van die dag te kleden.

Je kunt kiezen uit verschillende arrangementen, waarbij alle drie de varianten in deze sport vertegenwoordigd zijn: skeet, trap en een klein of groot parcours. Daarnaast kun je ook terecht voor een hapje en een drankje. Van een lunch tot een warm of koud buffet is dat allemaal prima verzorgd. Ook heel leuk is het om eens tijdens de schemering te komen kleiduivenschieten. Dan wordt de baan met grote lampen verlicht en dat zorgt voor een unieke ervaring.

Kleiduivenschietbaan De Heide

Locatie: Halle, Gelderland

Twee dagen per week (op woensdag en zaterdag) kunnen zowel de geoefende als de beginnende schutter terecht bij Kleiduivenschietbaan De Heide in Halle. Vanaf vier personen kan dit ook als bedrijfsuitje, vrijgezellenfeest of als teambuilding activiteit. De schietbaan is van alle faciliteiten voorzien voor meerdere uitdagende rondes kleiduivenschieten. Er is de mogelijkheid voor het schieten van skeet, trap en parcours. Daarnaast is er ook een zogenaamde boerenbaan aanwezig met gevarieerde doelwitten zoals rabbits, afgaanders, inkomers en dwarsers.

Als onervaren schutter word je met raad en daad bijgestaan door een ervaren instructeur. Het kleiduivenschieten kan ook worden gecombineerd met lekker eten en drinken, want na het gezamenlijk kleiduifschieten in de buitenlucht is het natuurlijk heel leuk om uitgebreid te tafelen en na te praten.

International Shooting Range De Wildenberg

Locatie: Weert, Limburg

De Wildenberg is een professionele schietbaan met heel veel mogelijkheden voor de meest ervaren sportschutters. Je kunt er echter ook prima terecht voor een leuk en spannend groepsuitje waarbij je als beginner uitgebreid kennismaakt met het kleiduivenschieten. Elke groep heeft een eigen instructeur die de schutters van begin tot eind begeleidt. Naast het schieten op kleiduiven kun je bij De Wildenberg op de indoor schietbaan oefenen met het schieten van een klein kaliber pistool of geweer.

De minimumleeftijd voor het kleiduivenschieten is bij De Wildenberg 18 jaar en geldige legitimatie is verplicht. Er zijn diverse arrangementen die vooral verschillen in het aantal keer dat elke deelnemer mag schieten. Ook kun je ervoor kiezen om ter plekke te genieten van koffie, thee, gebak, soep en diverse broodjes en schotels. In samenwerking met de nabijgelegen Daatjeshoeve kan er ook van een volledig verzorgd buffet of diner worden genoten, evenals een gezellige barbecue.

Schietbaan Europoort

Locatie: Rotterdam, Zuid-Holland

Combineer kleiduivenschieten met culinair genieten bij Schietbaan Europoort in Rotterdam, bijvoorbeeld met een geheel verzorgde barbecue, een heerlijk diner of gewoon gezellig borrelen achteraf. Hoeveel patronen je krijgt om kleiduiven mee uit de lucht te schieten verschilt per arrangement. Je wordt daarbij doorlopend begeleid door een professioneel instructeur zodat je veilig en doelgericht leert schieten, zelfs als je het nog nooit hebt gedaan.

Het kleiduivenschieten is ook te combineren met andere schietactiviteiten, zoals schieten met een klein kaliber pistool en/of geweer. Maar je kunt bijvoorbeeld ook onder begeleiding van een ervaren boogschutter aan de slag met pijl en boog. Kleinere groepen tot 5 personen hoeven niet te reserveren, maar voor grotere groepen is dat wel verstandig om te doen.

Op locatie: Laser kleiduivenschieten

Locatie: Heel Nederland

Omdat je voor kleiduivenschieten vaak ouder dan 14 (soms 16 of zelfs 18) jaar moet zijn is het meestal niet zo geschikt als een uitje om met het gezin of tijdens een familiedag te ondernemen. Dan kan het echter wel erg leuk zijn om kleiduiven te schieten op je eigen locatie, waarbij de jachtgeweren worden vervangen door lasergeweren. Het geweer schiet geen hagel maar infraroodlicht dat door de schijfjes wordt gereflecteerd, waarna de behaalde punten van elke deelnemer automatisch op het scorebord verschijnen.

Je hebt wel wat ruimte nodig voor laser kleiduivenschieten, want er wordt net als bij het echte spel met schijfjes gewerkt die worden gelanceerd en dus plek nodig hebben om weer neer te komen. Toch kan het zowel indoor als in de buitenlucht worden georganiseerd. Sets met geweren, schijfjes en scorebord zijn zelf te huren, maar je kunt ook de hele activiteit laten verzorgen bij jou op locatie of ergens in Nederland.

Wat is kleiduivenschieten en waar kun je het doen? (3)

Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website

Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Dagje uit

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Greg Kuvalis

Last Updated: 02/16/2023

Views: 5519

Rating: 4.4 / 5 (55 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Greg Kuvalis

Birthday: 1996-12-20

Address: 53157 Trantow Inlet, Townemouth, FL 92564-0267

Phone: +68218650356656

Job: IT Representative

Hobby: Knitting, Amateur radio, Skiing, Running, Mountain biking, Slacklining, Electronics

Introduction: My name is Greg Kuvalis, I am a witty, spotless, beautiful, charming, delightful, thankful, beautiful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.