Saalbach: Alpenes beste afterski (2023)

Hun var dyktig på ski, men enda dyktigere på afterski!

  • Egil Svendsby

Publisert:

Best på fest. Bra både med og uten ski.

- Du må skrive så her, roper Sandra (23) for å overdøve musikken og klinger sitt glass mot mitt.Den blide svenske jentas ord er på mange måter Saalbach i et nøtteskall, for byen er bra på ski og enda bedre på afterski.

For den sjarmerende alpebyen trekker til seg folk som liker å stå på ski - og som heller ikke går av veien for å ta seg et lite glass, eller fem store, etter skituren.

VGTV:Beachparty til fjells

Og her på Hinterhag Alm har man i 28 år hatt det som betegnes som alpenes beste afterskisted. Bare Crazy Kangaroo i St. Anton har noenlunde samme rykte.

(Video) Adriatique at Signal 2108 Alpe d'Huez in the Alps, France for Cercle

Likevel, hvis du med dette får inntrykk av at Saalbach er en alpeby der drita fulle ungdommer kaver rundt i gatene, er det så langt fra sannheten som nesten mulig.
For det første er ikke skiturister hverken i Saalbach spesielt - eller i alpene generelt - spesielt unge.

For folk i alle aldre

Saalbach: Alpenes beste afterski (1)

Det er bare bransjen som prøver å fremstille skiferien som en ungdomsgreie, men snittalderen ligger nok heller over enn under 40 år.
Men i skibakken, og her på Hinterhag Alm, er alder bare et tall, som det var på Castello kvelden før.
I gjengen vår, der de færreste kjente hverandre for noen dager siden, er Sandra yngst, men vi svinger både i alpinbakken og med glassene med flere over 60 år også.
For etter en flott dag i bakken, er vi samlet her med våre øl og snapsglass. Det er «gemutlichkeit», alpeferie på sitt beste.

LES OGSÅ: Påskefjellet i Norge på restplass-salg

Guidet tur
Vi har vært med på guidet tur, tatt gondolen opp fra Saalbach og videre opp til Hinterglemm på dalens venstre side, og tilbake igjen på den høyre. Vi har kjørt lette bakker og beksvarte løyper, har spist lunsj på en hyggelig Alm, og hatt litt avslapning i solen også.
Vi ble ikke med på guidet tur fordi vi trengte det, jeg kjenner løypene i Saalbach godt fra tidligere besøk.
Men det er likevel bare en eneste grunn til ikke å bli med på guidet tur en dag eller to: og det er at du har bestemt deg for ikke å bli kjent med nye hyggelige mennesker under oppholdet. På guidede turer blir du garantert det.

Saalbach: Alpenes beste afterski (2)

Personlig er det rundt 20 år siden jeg var på Hinterhag Alm første gang.
Lite har endret seg siden da, brannsikkerheten er tatt litt mer vare på og taket i 2. etasje er hevet litt for at det skal være mulig å stappe inn enda flere folk inn, men ellers er alt som før.
Musikken også, tror jeg.

LES OGSÅ: Skiguiden: Mayerhofen, alpenes "outsider"

Fullt «trøkk»
Her er det østerriks ompa og gamle slagere, det skåles, det danses både på gulv og bord, og skåles igjen.
Det er så trangt at det nesten er umulig å bevege seg. Men påfyll i glassene fikser de fleste lett likevel. Så det skåles igjen og igjen, helt fra musikken starter presis kl. 16.00 til det stenges drøyt to timer senere.
Det er en del av suksessen, at det stenger. Så alle må videre, noen rett i seng for å ta noen timer på øyet før det er klart for en ny runde senere på kvelden.

(Video) Alpene På Tvers | Vinter 2020

Blomstrende uteliv

Saalbach: Alpenes beste afterski (3)

Andre sklir ned barnebakken på ski og fortsetter sin afterski på uteserveringen nede på Bauer Ski Alm, på Zum Turm som ligger i bygget ved siden av kirken, på Castello som ligger litt lenger ned i gaten, eller på en av de mange andre barene.
I Saalbach / Hinterglemm er det totalt rundt 200 steder hvor det er mulig å kompensere for væsketapet du påfører deg selv i skiløypa.
Men det er Hinterhag Alm som er alle afterskisteders mor. Et besøk dit er obligatorisk på Saalbachturen. På søndager er det også bra trøkk på Castello.

Her er Hinterhags Alms hjemmeside!
NB: VG Nett er ikke ansvarlig for eksterne linker.

Men det blomstrende utelivet til tross - Saalbach - er likevel først og fremst et sted for den som ønsker seg en hyggelig skiferie i en vakker alpeby.
For du må jo ikke oppsøke de største festplassene.
I alle fall ikke hver dag.
Dessuten: uansett skal du jo opp og i bakken ved 9.-tiden hver dag.
For skikjøringen er viktigst, for alle.

Diskuter reise med andre VG-lesere her!

NB: Artikkelen fortsetter under bildet!

FAKTA om Saalbach

Saalbach: Alpenes beste afterski (4)

Beliggenhet: Saalbach ligger 10 mil fra Salzburg. Kompakt alpeby med 3100 fastboende, 1003 meter over havet.

(Video) Saalbach 2019 , gopro 7

Priser: Pakketur med STS / Alpereiser og Sportsreiser (de har felles eier, felles transport og felles guide men markedsføres som to selvstendige selskap). Normalprisene ligger fra 11 000 til drøyt 14 000 kroner pr. person i dobbelt for uken, avhengig av bostandard. Halvpensjon er inkludert de fleste steder, på de billigste stedene er også heiskort i seks dager inkludert i prisen. Direktefly både fra Oslo, Stavanger og Bergen.

Heiskort / Skileie: Heiskort198 euro for seks dager for voksne, 152 euro for ungdom fra 17-19 år, 98 euro for barn under 16, gratis for de under 6 år. Skileie avhenger av kvaliteten på skiene, for 98 euro får du greie ski, støvler koster 53 euro for seks dager. Med heiskortet kjører du også gratis buss.

Restauranter: Et besøk på Peters anbefales på det sterkeste. Peter underholder gjestene, synger, tryller også noen dager i uken, og steker ferdig felsensteaken på en varm stein på bordet ditt. Kan være lurt å bestille bord vis Peters internettside før du drar. Ellers mange gode restauranter, sånn sett er det egentlig synd at så mange turer selges med halvpensjon.

Afterski: Hinterhag Alm er et must en dag i løpet av turen, det er Bauer Ski Alm også. Ellers er det fritt valg. Castello er bra på søndager. Der er det også nattklubb. Bobbys Bar og Zum Turm er også bra. Kuhstahl er bra for «voksne». Underbar er byens eneste røykfrie sted, her er det nesten bare skandinaver.

Ting å gjøre: Hvis du har ork til annet enn å stå på ski arrangeres det kjelketurer fra Spielberhaus. Men denne er ikke veldig spennende. Det er også svømmehall i Hinterglemm og isgocart i Viehofen

Alt er nytt!

Saalbach: Alpenes beste afterski (5)

Alpebyen har fornyet heisene, bygget snøanlegg i nesten alle bakker og fremstår nå som et komplett skisted. Hele 170 millioner euro, rundt 1,5 milliarder kroner er brukt på oppjusteringene de siste årene.

Dermed har Saalbach fått et av verdens mest moderne heisanlegg, bare den gamle stolheisen opp til Bernkogel gjenstår å bli skiftet ut, og et bakkesystem som skapt for alle typer skiturister.

(Video) Alpene 2010 versjon 2

For her er ikke antall løyper og løypekilometer bare et teoretisk tall, som det er på steder der hele distrikter slås sammen for at skiområdet skal se imponerende stort ut.

Men i Saalbach er det fullt mulig å rekke over alle de 74 løypene på til sammen 200 kilometer, uten å sløse bort tiden i transportheiser. Det er nesten unikt, selv i alpene.
Her kan du kjøre opp dalen til Hinterglemm på den ene siden, og ned igjen på den andre siden.

Neste dag kan du kjøre den syv kilometer lange løypa ned fra Schattberg Ost og ned til Vorderglenn, og derfra ta heisen opp til Wildenkarkogel. Videre kan du kjøre til Leogang og tilbake igjen til Saalbach på ski.

Totalt har anlegget seks svarte, 40 røde og 28 blå løyper. Høyeste skisted er Schattberg West på 2096 meter.

Personlig synes vi de beste løypene går ned til Hinterglemm.
Høyeste skipunkt er Schattberg West på 2096 meter, derfra og ned til Hinterglemm er det en flott løype.

Også fra Zwolferkogel, der VM-utforløypa starter, er det veldig bra bakker ned til Hinterglemm, og om ikke den skulle være bratt nok for deg kan du ta Nordabfart som tar deg ned til Wollenlift.

Publisert:

(Video) Grindelwald ski resort review 2019 & 2018 4k

Videos

1. Après Chill in Zell am See-Kaprun
(Zell am See-Kaprun)
2. SKI MANIJACI, NASFELD, 20 MART 2011, APRES SKI, Radovic
(Milos Radovic)
3. Dutch Apres Ski Team in Breckenridge Colorado, USA 2009
(Bigdutch01)
4. Skifahren am Kronplatz in Südtirol: Wie funktioniert ein Skigebiet?
(Marius Quast)
5. Kaunertaler Gletscher - Lieblingsskigebiete - Sooooo schön hier
(marlenesleben)
6. Skifahren in Innsbruck: Welche Skigebiete lohnen sich?
(Marius Quast)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Duane Harber

Last Updated: 09/05/2023

Views: 6722

Rating: 4 / 5 (71 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Duane Harber

Birthday: 1999-10-17

Address: Apt. 404 9899 Magnolia Roads, Port Royceville, ID 78186

Phone: +186911129794335

Job: Human Hospitality Planner

Hobby: Listening to music, Orienteering, Knapping, Dance, Mountain biking, Fishing, Pottery

Introduction: My name is Duane Harber, I am a modern, clever, handsome, fair, agreeable, inexpensive, beautiful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.