Boekverslag van Wild geschreven door Mel Wallis de Vries (Zeker Weten Goed) (2023)

Personages

Liv

Liv is het meisje van de rijke ouders. Ze komt wat verwend over. Ze is bloedmooi volgens de anderen. Ze was eerst bevriend met Eva, maar laat die later vallen voor Rosalie. Heeft eerst verkering (of seks) gehad met Jack, van wie ze in verwachting is. Tijdens de vakantie wil ze met Fabian aanpakken. Loopt op de tweede dag boos weg en valt in een ravijn. Dood.

Fabian

Fabian lijkt een geschikte jongen, maar doet als hij dronken is een poging Liv te verkrachten. Dat is ongehoord bij een meisje op wie je verliefd bent. Die rent dan boos weg. "Voor straf" valt Fabian en dag lager in een rivier en breekt zijn been. Hij zegt dat de anderen door moeten gaan, dat is wel moedig. Hij overleeft het niet.

Jack

Jack is de leider van het stel. Hij neemt het initiatief voor de tocht en leidt hen met Google Maps de ellende in. Hij blijkt Liv zwanger gemaakt te hebben en wil dat ze abortus pleegt. Hij raakt naarmate de tocht vordert steeds meer in paniek. Hij wordt kwaad als Rosalie hem beschuldigt van de dood van Fabian. Hij laat de andere meisjes laf in de steek.

Eva

Eva is het bange 'poppetje' van de zes. Dat geeft ze ook toe, maar ze is wel degene die de barre tocht overleeft. Ze is het minst aantrekkelijk van de meisjes. Natuurlijk is ze wel jaloers op Rosalie die haar vriendinnenplek bij Liv heeft ingenomen. De vraag blijft of ze Rosalie geduwd heeft de rivier in of dat er sprake is van een ongeluk.

Rosalie

Rosalie was eerste de vriendin van nichtje Britt, maar tijdens de reis verandert ze. Ze wordt een beetje gecharmeerd van Jack. Ze trekt zijn aandacht, tot verdriet van Britt. Die wil later niet veel meer te maken hebben met haar. Als de ellende groter wordt, is Rosalie de paniekzaaier. ze krijgt ruzie met Eva en valt in een rivier.

Britt

Britt is de slimste van het stel. Ze vlogt en maakt overal opnamen van. In groen gedrukte tussenstukjes leest de lezer wat ze van alles en iedereen vindt. Aan het einde van het verhaal doet ze haar boekje open. Ze heeft flink aan de ellendige tocht verdiend door haar vlogs op een eigen kanaal uit te zenden. Ze geeft toe dat dit berekenend is geweest en dat maakt haar toch niet sympathiek als personage.Ten slotte is ze wel de helpster van Eva. Er wordt een film gemaakt van de tocht en ze wordt deelneemster aan Expeditie Robinson.

Quotes

"Zes Nederlandse jongeren zijn vandaag door hun familie als vermist opgegeven. De jongeren waren op eindexamenreis in het Spaanse dorp Alcaucin, vlak bij de stad Malaga. Sinds afgelopen zondag is er geen enkele teken van leven meer ontvangen van de tieners. (krantenbericht website)" Bladzijde 8
"Maar eigenlijk zie ik vooral het gigantische bed. Ik probeer me voor te stellen dat Liv en ik daar vanavond in liggen. Het licht gedimd, de waxinelichtjes aan die in mijn tas zitten. Ik omhels haar en fluister in haar oor hoeveel ik van haar hou. Ze zal zich tegen me aan vlijen, en dan pak ik vanonder mijn kussen het condoom... (ik= Fabian)" Bladzijde 44
"Ik kijk naar haar met het vreemde gevoel dat ik haar voor het eerst echt zie. Dit is niet het meisje dat ik vanaf mijn geboorte ken, en dat elke dag bij me thuis langskwam toen ik mijn been had gebroken. Dit is ook niet het meisje dat me elk jaar op haar verjaardagsfeestje uitnodigde, en andersom. Dit meisje denkt alleen maar aan zichzelf. (ik = Britt)" Bladzijde 90
""pas je g-goed op iedereen?"vraagt hij. Breng je ze v-veilig thuis?""Zeker", Ik voel mijn ogen vochtig worden en haal diep adem. "Hou je taai, Faab, we .... We zijn zo weer bij je terug."Ik draai me om en begin te lopen, zonder nog om te kijken. Ik hoor Eva en Britt achter me huilen. Rosalie kreunt zachtjes. En ik wil maar één ding: de tijd terugdraaien... (ik= Jack)" Bladzijde 164
"Ik stop bij de laatste berichtjes die ze naar elkaar hebben gestuurd. IK GA HET NU DOENEn daarna stuurt ze een foto van een wit plastic staafje dat ik niet meteen herken. Pas als ik nog een keer kijk, snap ik wat ik zie: het is een zwangerschapstest. Liv heeft er een woord onder geschreven:POSITIEF....(ik = Eva)" Bladzijde 189

Thematiek

Vriendschap en verraad

Tussen de zes tieners bestaan verschillende soorten vriendschap. Meisjes die elkaar al van hun jeugd kennen (Rosalie en Britt; Eva en Liv). Maar er zijn ook relaties tussen Liv en Jack en Liv en Fabian. Tijdens hun leven vertellen ze dat er gaandeweg allerlei andere relaties ontstaan zijn. Eva voelt aan dat Liv op de middelbare school meer met Rosalie te maken wil hebben dan met Eva. Liv heeft zowel een relatie gehad met Jack (zwanger van hem) als met Fabian tijdens de tocht. Britt ziet dat haar nichtje tijdens de reis niet veel aandacht meer aan haarzelf schenkt.Dat voelt toch allemaal ook aan als verraad aan de vriendschap. Door alle omstandigheden maar ook door niet al te slimme acties komen vier van de zes vrienden in de problemen. Liv wordt geduwd (of valt) van een afgrond. Fabian valt in de rivier en wordt door Jack gered, maar daarna laten de andere vier hem in de steek. Ze zien nooit wat van hem terug. Jack, de natuurlijke leider, raakt ook gewond en verdwijnt van het toneel. Rosalie wordt geduwd door Eva (zou er jaloezie in het spel zijn?) of valt ook in een wild stromende rivier.Aan het einde van het boek vertelt Britt in een soort epiloog dat haar rol in het geheel ook niet helemaal brandschoon is.

Motieven

Verkrachting/seksualiteit

Fabian heeft verkering met Liv. In de vakantie wil hij graag seks met haar. Maar de eerste avond drinkt hij teveel wodka en hij wil daarna seks met de al slapende Liv. Hij wil dan toch ruw zijn zin krijgen en verkracht Liv , die daar niet van gediend is en wegloopt. Ze zien haar niet meer terug. Ze valt in een ravijn.

Angst

Angst speelt voortdurende een rol tijdens de trektocht. Ze horen geluiden die ze niet kunnen thuisbrengen en ze vermoeden stuk voor stuk dat ze achtervolgd worden door iemand of door een dier. Vooral Eva en Rosalie worden heel bang.

Moord

Steeds hangt boven het verhaal dat van de zes jongeren er een paar zijn die het de moeite waard vinden om een ander om het leven te brengen. Ze krijgen vrijwel allemaal een keer de verdenking op zich.

Queestemotief

In dit boek zit een duidelijke zoektocht. De zoektocht naar de uitgang van het park, de zoektocht naar de verdwenen andere reizigers en later de zoektocht van de ouders van de tieners naar hun kinderen.

Natuur

De zes hebben het plan opgevat om in een groot natuurreservaat een trektocht te houden. Maar het weer in Zuid-Spanje verslechtert in die week en ze raken hopeloos verdwaald. Ze doen lang niet altijd de goede of slimme dingen en dat betekent in de wilde natuur vaak fatale gevolgen.

Jaloezie

Vooral de meisje van de tocht hebben jaloerse gevoelens voor elkaar. Vriendschappen die ineens niet meer zo hecht zijn, veranderde gevoelens voor elkaar. Liv is de mooiste van het stel en dat levert jaloerse blikken op van Britt en Eva.

Schoolleven

Op de achtergrond speelt natuurlijk het schoolleven. Ze hebben eindexamen gedaan en voor den uitslag bekend is, gaan scholieren dan vaak een wilde vakantie beleven. Op school hebben ze hun vriendschappelijke band gesmeed. Na de vakantie wacht de uitslag, Voor vier van hen komt die te laat.

Zwangerschap

Op de eerste dag van de vakantie geeft Liv in een appje aan jack aan dat ze in verwachting van hem is. Hij schrikt en zegt dat ze maar een abortus moet ondergaan. Liv wil dat niet.

Alcoholproblemen

Een van de doelstellingen van de tieners is dat ze een wilde vakantie willen beleven. Dat moet voor hen gepaard gaan met alcoholmisbruik. Ze doen alcoholspelletjes (wodka drinken door een rietje) en ze drinken inderdaad vooral veel wodka en cola. Eva bijvoorbeeld drinkt normaal gesproken niet en nu wordt ze sociaal gedwongen om toch wodka te dringen. ze wordt dan ook snel dronken. De jongens Fabian en Jack drinken het meest.

Motto

"Life isn't about finding yourself.
Life is about creating yourself."

George Bernhard Shaw

Trivia

Mel Wallis de Vries heeft al een groot aantal jeugdthrillers op haar naam. Ze hebben allemaal één woord als titel, bijv. Schuld, Kil, Wreed en Haat.

Titelverklaring

'Wild' is een normale thrillertitel van één woord. De schrijfster doet dat bij al haar thrillers. Het woord duidt ook de gemoedstoestand van de zes jongeren aan. Ze zijn van plan er een wilde vakantie van te maken. Ze gedragen zich dan ook vrij wild.
Maar ze trekken ook de onbekende wildernis in. Dat is op zich niet zo slim. Bovendien verandert het weer in Zuid-Spanje, waardoor ze verdwaald taken. Ook de rivieren die in het gebied stromen, worden door de vele regenval wild.

Structuur & perspectief

De structuur is best ingewikkeld voor een jeugdthriller.
Allereerst zijn er zes jongeren die allen een paar hoofdstukken van het verhaal voor hun rekening nemen. Dan staat er boven het hoofdstuk wie er vertelt en op welk tijdstip dat gebeurt. Eerst krijgen ze allemaal een vertelbeurt, maar de uit het verhaal verdwenen personages haken natuurlijk stuk voor stuk af.
Britt en Eva blijven dan het langst over, omdat ze niet sterven. Het boek zelf wordt in zes delen onderverdeeld: namelijk de zes vakantiedagen die ze in Spanje doorbrengen.

Verder krijgen we op een Vlogmanier een verslag van Britt als ze tijdens de tocht met de camera opnamen maakt voor haar YouTube- kanaal. Dat zijn stukjes zwarte achtergrond met groene tekst.

Ook zijn er veel krantenberichten die op websites worden gepubliceerd over de verdwijning van de tieners in Spanje. Elk hoofdstuk heeft wel een paar van die berichten.

Dan is er ook nog een aanvankelijk onbekende ik-verteller, die - in vervelend leesbare groene tekst - tien jaar na de trektocht een soort conclusie geeft van alle gebeurtenissen. Het wordt gaandeweg het verhaal duidelijk dat dit Britt moet zijn.
Aan het einde krijgt deze Britt nog een aantal bladzijden om tien jaar na dato uit te leggen wat er allemaal precies is gebeurd. Verhaaltechnisch heet dat een epiloog.
(De groene tekst is m.i. een misser van de uitgever. De tekst valt moeilijk te lezen, zeker onder lamplicht. Een diepere betekenis van de kleur kon ik er niet uithalen.)

Decor

Hetenige decor is het SpaanseParque Natural Sierras de Tejeda dicht in de buurt van de grote Spaanse plaats Malaga. Jack beweert er met zijn telefoon met Google Maps de weg te kennen, maar dat is niet zo. Ze verdwalen in het enorme gebied. Het is er berg- en ravijnachtig en er stromen wilde rivieren door het gebied, zeker als het ook nog eens flink gaat regenen. Liv valt in een ravijn en Rosalie in een rivier. Fabian breekt zijn been na ook een val in het water en Jack loopt eveneens een flinke beenwond op. Alle gewonden overleven de tocht niet. Sterker nog, er wordt geen botje van hen teruggevonden.

De tijd: er zijn in het verhaal twee tijdlagen. Het heden is de examenreis van zes dagen eind mei/begin juni. Van welk jaar weten we niet, maar er zijn diverse tekstgegevens dat het een actueel verhaal is. Er wordt door de zes gesproken over de zangeres Maan, en het tv-programma Expeditie Robinson,(begint in 2012) de vliegmaatschappij is Easy Jet. Daarnaast is er sprake van een vlogster Britt. WhatsApp is al uitgevonden (zie de appwisseling tussen Jack en Liv)
Ook wordt er melding gemaakt van de verdwijning van de Zuid-Limburgse toeriste Anne-Mary Goossens die in 2011 18 dagen in het gebied verdwenen was,voordat ze werd terug gevonden. Er staat dan in de tekst "een paar jaar geleden" . Dat suggereert een periode van een jaar of twee, drie. Dan zou het jaartal van het verhaalheden in 2014 liggen. Een ander gegeven is dat de tieners allemaal het lied "Leef" van André Hazes j.r. kunnen meezingen en dat is pas in 2015 op de markt gekomen. Je kunt als personage niet iets meezingen dat nog niet is uitgebracht.
Zelf heb ik het idee dat de schrijfster meer 2016of 2017wil aangeven.

Maar de tweede tijdlaag is dan wel bijzonder, want Britt geeft duidelijk aan dat zij tien jaar na de trektocht terugkijkt opwat er toen met de anderen is gebeurd. Ze heeft aan de tocht haar vlogsucces met miljoenenvolgers te danken. Dan zou die tijdlaag tussen 2025en 2027 gedateerd kunnen worden. Dat blijft natuurlijk vreemd en 'gevaarlijk' voor eenboek. Bestaat over tien jaar Expeditie Robinson nog bijvoorbeeld.

Stijl

Het boek is met een vlotte pen voor een jeugdig lezerspubliek geschreven. De dialogen zijn heel natuurlijk voor de leeftijd van de personages. Er zijn dan ook regelmatig woorden die door de jeugd worden gebruikt terug te vinden als "Fuck you, OMG, Kut ". Typerend voor een jeugdboek is ook wel dat personages als het spannend wordt beginnen te hakkelen met woorden: "je moet hen v-veilig thuisbrengen", etc. Maar als dat honderden keren in een boek gebeurt, wordt het 'een maniertje'.

Over de seks in het verhaal wordt open (en bloot) gesproken. Daarbij neemt de schrijfster zeker geen blad voor de mond. (de bijna verkrachting van Liv door Fabian). Toch is het verhaal ondanks de spanning niet heel geschikt voor de groep scholieren van 17-18 jaar. De middenklassen (14-16 jaar) van het VO kunnen er echter goed mee uit de voeten. Eindexamen VWO-6 kun je er niet mee doen, of je docent moet het toestaan.

Wat de vlotte stijl betreft zal de roman zeker aanspreken bij die doelgroep. Mel Wallis de Vries is met afstand voor deze categorie lezers de bekendste en populairste thrillerschrijfster.

Slotzin

O ja, nog een laatse ding.... vergeet je niet te abonneren op mijn kanaal, als je dat nog niet hebt gedaan? Er komt elke woensdag en zondag een nieuwe video online.

Beoordeling

Vlot vertelde en spannende thriller voor de jeugd van 14-16 jaar. Dat houdt in dat de Young Adult zou kunnen worden geplaatst op een literatuurlijstje van de middenbouw van havo en vwo.
het verhaal lijkt ontleend te zijn aan de verdwijning van een jonge Nederlandse vrouw in 2011 die in hetzelfde gebied 18 dagen onvindbaar is geweest en later zonder al te grote verwondingen is terug gevonden.

Toch ziet alles in het verhaal niet helemaal logisch in elkaar, maar daar zullen de jeugdige lezers lak aan hebben. Vreemd blijft wel dat er helemaal niets terug wordt gevonden van de vier lijken. Fabian is immers gewoon achtergelaten, en Jack is zelf weggelopen. Als ze door uitputting of uithongering zijn gestorven, zou er altijd wel iets van hen zijn achtergebleven. (botten blijven lang terug te vinden).

Recensies

"Wild eindigt met een hoofdstukje waar je achter de identiteit van de moordenaar komt. Toch geloof je de motivatie van die moordenaar niet heel erg. Daarvoor blijven de karakters te plat en ook de onderlinge verhoudingen blijven te oppervlakkig. Voor een beetje lezer is de gesuggereerde spanning, zoals moet blijken uit de hierboven aangehaalde zinnen, vooral lachwekkend. Het is net als die tante bij wie je op bezoek gaat en die om de tien minuten zegt dat het zo gezellig is, terwijl jij eigenlijk zo snel mogelijk weer naar huis wilt omdat je je kapot verveelt." https://www.tzum.info/201...ries-wild/
"Als je in de wereld van thrillers voor de Young Adults duikt, ontkom je niet aan de naam Mel Wallis de Vries. En terecht, want deze voormalig journaliste heeft enkele geweldige titels op haar naam staan. Ze won ettelijke prijzen voor bijvoorbeeld Klem en Vals en haar jeugdthrillers worden al in verschillende landen uitgegeven. Ook geen wonder want haar boeken zijn gewoonlijk superspannend. Maar met Wild slaat ze wat mij betreft toch net de plank mis. Want waar Wallis de Vries in haar eerdere boeken verrassend uit de hoek kan komen, lijkt ze nu haar fantasie kwijt te zijn. Ze koos voor een te voor de hand liggende verhaallijn die ongeloofwaardig is en suf verloopt. Het lijkt zelfs verdacht veel op een goedkope rip-off van The Blair Witch Project, de film waarin een aantal jongeren worden opgejaagd in een bos. Er worden dusdanig tenenkrommend domme beslissingen genomen dat je je bijna afvraagt of Mel Wallis de Vries echt denkt dat de huidige tieners zo oerstom zijn" http://www.vrouwenthrille...9026147036

Overhoor jezelf

Je hebt nog 3 Zeker weten goed verslagen over.

Boekverslag van Wild geschreven door Mel Wallis de Vries (Zeker Weten Goed) (1)

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

42.531 scholieren gingen je al voor!

Boekverslag van Wild geschreven door Mel Wallis de Vries (Zeker Weten Goed) (2)

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Roderick King

Last Updated: 04/24/2023

Views: 5951

Rating: 4 / 5 (71 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Roderick King

Birthday: 1997-10-09

Address: 3782 Madge Knoll, East Dudley, MA 63913

Phone: +2521695290067

Job: Customer Sales Coordinator

Hobby: Gunsmithing, Embroidery, Parkour, Kitesurfing, Rock climbing, Sand art, Beekeeping

Introduction: My name is Roderick King, I am a cute, splendid, excited, perfect, gentle, funny, vivacious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.